głośniki na tył do OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grabol79
    Classic
    • 2011
    • 25

głośniki na tył do OII

Zamieszczone przez daneczek76
    niestety nie-pytałem ale mam nadzieje że będzie, choć ja ostatnio zmniejszyłem przebieg roczny także będę nawiedzał Piotra tylko raz w roku no chyba że coś się zmieni w podróżowaniu.
    Będzie cały czas :-)

Doneczek ja Ci wysłałem pojemniczek z naklejką do badania drugiego oleju bo juz nie pamiętam ?

Zamieszczone przez natash
    Norma VW 507.01 wspomagam tylko silniki z DPF, niema jakiejś różnicy w używaniu ich w silniku bez DPF, na korzyść?
    507.00 to przede wszystkim dbałość o ekologie, katalizatory i emisje spalin, silnik jest tutaj na drugim priorytecie.
    Jest zasadnicza różnica w dodatkach antyzużyciowych, cynk, fosfór, siarka itp. i jest tego w stosunku do C3/505.01 mniej o ok. 0.2-0.3%

Zamieszczone przez natash
    To co zrobię to za 8k przejdę na QG0 i zmienię olej z Shell Helix,
    To kompletnie nic nie móri to tylko nazwa firmy która robi kilkanaście olejów z normami do VW.

Jeśli long life to tylko z nadzorem i odpowiednia inspekcją bo na przysłowiową deklarację nikt nie zagwarantuje że jakiś olej wytrzyma dwa lata i np. 30 000km.
    Wszystko zależy od silnika, jego konstrukcji, stylu jazdy.
    Wystarczy że od uruchomienia silnika robisz mniej niż 16 km i już dyskwalifikuje to system long life, to już warunki severe service czyli trudne.

Czym sie różni olej long life od tego który nie jest long life z tą sama normą ?
    Mało czym , zazwyczaj większą domieszką baz syntetycznych , neutralizatorów utleniania, oksydacji a TBN zostaje w ramach 507.00 ten sam czyli poniżej C3 a to w praktyce daje TBN na poziomie ok. 5-7 wg. zdecydowanie za mało na czas ponad 1 rok.
    Weźmy jeszcze paliwo z Polski które nieco różni sie od tego z Niemiec.

Toyoty w Niemczech jeżdzą z DPF po 300 000km bez usterek filtró u nas po 100 000km była juz naprawa gwarancyjna, było kiedyś opisywane to w Auto Świecie.
    Ja wiem że w Orlenie i Lotosie paliwo jest OK, ale co juz jest na stacjach to hm...bywa różnie.

No i panowie tankowanie paliwa z dużą zawartością bioestrów dyskwalifikuje long life juz na starcie, zresztą wszystkie niskopopiołowe oleje !
    Ba ... Amsoil w swoich biuletynach technicznych pisze jasno :

Extended drain intervals are not recommended when using biofuels containing >10% ethanol or 5% biodiesel (B5). Follow OEM drain intervals or extend drain intervals with oil analysis.

Więc wiem że to może nie leży w interesie niektorych polityków i ludzi wdrażający takie paliwa do sprzedaży w Europie, tak samo jak dezorinformacja użytkowników 1.8T o problemie SLUDGE.

Najgorzej olej ma na wiosnę i w zimie wtedy ilość substancji neutralizujaco myjących jest narażona na extremalne czynniki zwłaszcza w warunkach ciężkich tzw. severe service.
  • matompra
    Ambiente
    • 2010
    • 220

głośniki na tył do OII

Witam i wiem że temat już poruszany ale brak konkretnej odpowiedzi (stare informacje): Czy ktoś może podać jakieś bardzo dobre głośniki do tylnych drzwi i co najważniejsze, jakie dystanse tam pasują bo sprzedawcy na allegro sami nie wiedzą, każdy co innego mówi. Proszę o pomoc. Głębokość głośnika wiem że jest istotna.Pozdr.
    Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
    Była:
    Jest:
    1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

matompra, ja u siebie w poprzedniej OII dystanse wycinałem ze zwykłej płyty OSB ( 18mm ) i dawałem po dwa na stronę ( 2x18+klej to pewnie w sumie ok. 37mm ). Głośniki o śr. 130mm, dystanse miały śr. jakieś 4 cm większą ( czyli pewnie coś koło 17 cm ). Z większymi głośnikami ( np. 165mm ) nie ma co szaleć, bo maskownica w boczku tapicerki ma mały otwór ( pod 130mm ) i przy większym głośniku będzie raczej kicha ( chyba, że ponawiercasz te zaślepione otworki w maskownicy ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• matompra
        Ambiente
        • 2010
        • 220

dzieki za info, czyli rozumiem nie spotkałeś w ofercie allegro gotowych dystansów? A jakie głosniki zakąłdałeś, wiem już że 13-tki, a jak z gwizdkami? Zakładaleś osobno w ich miejsce czy miałes zintegrowane z głosnikiem? pozdr.
        Była:
        Jest:
        1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Dystanse są bezproblemowo dostępne w firmie POWE. Kupujesz 2 x po 18 mm i masz to samo co ja ( możesz też wziąć 1 x 30 mm, ale im głośnik bliżej maskownicy tym lepiej a 2 x 18 mm wchodzi na pewno, weszło by pewnie nawet 40 mm ).
          Problem był w tym, że na przesyłkę trzeba było poczekać, a jak mnie rano naszło na założenie "tyłu", to podjechałem do sklepu, kupiłem głośniki i wieczorkiem już było "rzeźbienie" :diabelski_usmiech .

Zakładałem zestaw odseparowany, wysokotonowce w ori miejsce obok klamki, o ile pamiętam to otwór wymagał delikatnego powiększenia i głośniki weszły ładnie na wcisk ( złapałem je dodatkowo w kilku miejscach klejem "na gorąco" ).

Głośniki to były Magnat Classic 213 jedyne rozsądne 130mm jakie były dostępne od ręki za normalną cenę ( nie szukałem super-hiper - potrzebowałem jako takiego nagłośnienia tyłu dla żony i dziecka ). W sumie to grały całkiem nieźle...

BTW. Tylko obowiązkowo zrób wygłuszenie drzwi ( choćby najtańszymi matami ), bo inaczej to będzie tak sobie, szczególnie jak będą grały razem z "przodem"...

Komentarz

• ciuk15
            Rider
            • 2009
            • 406

matompra, ja sobie zakupiłem używane głośniki z Passata B5. Fabrycznie miały zamontowane zwrotniczki i mam delikatny basik z tyłu. Głośniki są z fabrycznymi dystansami wiec tylko trzeba je przynitować na 4 nity i będzie jak fabryka. Ale od razu mowie ze trochę ciężko znaleźć takie głośniczki większości są zwykle. Ja nie chciałem inwestować dużo kasy w głośniki dlatego ze stream jest wystarczający do tego, za lepszymi głośnikami powinno iść lepsze radio .
            1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
            2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
            3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
            4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• matompra
              Ambiente
              • 2010
              • 220

dzięki koledzy za info, szkoda że nie ma gotowych zestawów (głośniki+dystanse) gotowe do montażu, ze wszystkim.Problem byłby z głowy. Tak sobie myślę: założenie z głośnikami w /ASO krzyknęli jakieś 600zł, głośniki podobno jakieś fajne. Zastanawiam się czy to się w sumie opłaca samemu grzebać tym bardziej że nie mam garażu a robota na podwórku-ufff. Za głośniki na tył pewnie w komplecie wywalę z 300zł, do tego ze 100 zł za dystanse i wyjdzie 400. A przy okazji coś mi się urwie w plastiku itd... nie mówiąc że mam auto na gwarancji. Decyzję odłożę do wiosny i podjadę do ASO, dodam te 200-300 i niech łamią paznokcie, a jak coś urwą to mają na magazynie zapas to będą zakładać różne spineczki itd...
              Ps. a moze ktoś porobił fotki z całej operacji. Znalazłem na forum ze trzy i to wszystko.
              Była:
              Jest:
              1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

• Dobrzyl
                Ambiente
                • 2009
                • 209
                • Octavia III (5E3)
                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

matompra, spokojnie możesz kupić dystanse od golfa V np http://allegro.pl/dystanse-mdf-golf-...432010295.html i wsadzić głośniki 165cm instalacja jest banalnie prosta
                Łukasz

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

matompra, za głośniki płaciłem chyba 150 pln, do tego dystanse z Powe w sumie jakieś 50-60 pln, przewód jakieś 50 pln, wsuwki elektryczne ok. 5pln, spinki coś koło 0,60 pln/szt. Części zamkną sie w 300 pln. Najgorsze to prowadzenie przewodów, bo trzeba rozebrać całe plastiki przy środkowym słupku i przednim progu, przeciągnąć przewody do drzwi ( no i wcześniej trzeba rozebrać same drzwi ). Jak na "robotę na podwórku" to wykonalne, ale z dużymi "przeszkodami"...

Komentarz

• giiiienek
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 242

Czyli nie ma nawet wyprowadzonych przewodów do tylnych drzwi?? bo jak nie ma to mi sie nie bedzie chciało pewnie ciągnąc, bo zima idzie.
                    Bo właśnie co kupiłem Octavie II i sie okazało że brak głośników bida niezła w poprzednie Octavi I wszystko było.

Komentarz

• matompra
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 220

daj głośniki na tylna półkę, o wiele mniej roboty, nic nie popsujesz (urywasz) a gra suuuper, ja dałem 3 drożne głosniki z aktywnymi zwrotnicami, w drzwi by ciężko to było upchać a ogólnie dźwięk jest o niebo lepszy niż te w tylnych drzwiach
                      Była:
                      Jest:
                      1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

• giiiienek
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 242

Ale ja mam kombi.

Komentarz

• matompra
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 220

kapuję, nie ma kolega gdzie ich zamontować bo tam chyba roletka jest, to tylko drzwi
                          Była:
                          Jest:
                          1) Octavia 1,4 TSI

Komentarz

Pracuję...